De Singel of het Singel?

De Singel klinkt misschien beter, maar Amsterdammers zeggen consequent ‘het’ Singel. Taalkundig gezien hebben zij gelijk: Singel is een onzijdig woord en daarmee is ‘het Singel’ correct. Het Singel werd rond 1428 gegraven om de stad te verdedigen tegen indringers. Vanaf 1481 werden de aarden wallen vervangen door stenen muren. In die tijd sprak men ook wel van Stedegracht in plaats van Singel.

Het Singel is de Amsterdamse gracht die van het IJ naar het Muntplein stroomt. Bij het Muntplein mondt het Singel uit in de Amstel. Het Singel wordt vaak verward met de Singelgracht, de gracht die het historische centrum van Amsterdam omringt.

Bezienswaardigheden aan het Singel

Het Singel is ongeveer twee kilometer lang. Langs deze kilometers vind je een grote diversiteit aan architectuur, gebouwen en monumenten. Het Singel biedt maar liefst 278 Rijksmonumenten. Onderstaande selectie is slechts een greep uit vele architectonische hoogtepunten.

Grote brand krijgt Lutheranen er niet onderDe Ronde Lutherse Kerk aan de Singel
Aan het Singel 11 vind je de Ronde Lutherse Kerk. De kerk werd gebouwd tussen 1668 en 1671 als tweede Lutherse Kerk, nadat de oude kerk te klein was geworden. De Lutheranen kregen geen toestemming om een grote kerk te bouwen. Daarom kozen zij voor een koepelkerk. In september 1822 werd de kerk verwoest door een brand. Alleen de muren stonden toen nog overeind. Na de wederopbouw bleven de Lutheranen de kerk nog tot 1935 gebruiken. Deze voormalige Lutherse Kerk werd in 1975 in gebruik genomen als locatie voor grote bijeenkomsten van een nabijgelegen hotel.

Het smalste huis ter wereld op de SingelHet smalste huis ter wereld
Het huis met de smalste gevel ter wereld staat op het Singel 7. Het pand is slechts één meter breed en is daarmee nauwelijks breder dan de voordeur. Vroeger betaalden mensen belasting over de breedte van hun huis. Veel Amsterdammers kozen dus voor een smalle voorgevel om de kosten te drukken. Het is jammer dat alleen de voorkant van Singel 7 op de foto zichtbaar is. De achterkant van het huis schijnt een stuk groter te zijn. Gelukkig maar, want hoe moet je er anders een complete inboedel kwijt?!

De bloemenmarkt aan het Singel: tulpen uit AmsterdamDe bloemenmarkt aan de Singel
Gek op tulpen en rozen? Dan mag je de bloemenmarkt eigenlijk niet missen. De drijvende bloemenmarkt tussen het Koningsplein en ‘t Muntplein bestaat al sinds 1862. De markt is uitgegroeid tot een van de bekendste bloemenmarkten van het land en is een echt toeristische trekpleister. De marktkramen zijn gevestigd op boten in de gracht. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de bloemen nog per boot werden aangeleverd. Nu hoeft dat niet meer, maar marktkooplui hebben besloten de traditie in ere te houden

De Torensluis: de breedste brug van de stad?
De Torensluis uit 1648 is de oudste en tevens breedste brug van Amsterdam. Tenminste, dat beweren kenners van de stad. Er zijn ook bronnen die beweren dat het Muntplein breder is. In de Middeleeuwen stond hier de Jan Roodenpoortstoren, een aanzienlijk verdedigingswerk. De gevangenis onder de brug is open voor het publiek.  Toen de toren in 1829 werd gesloopt, bleef er veel ruimte over die werd gebruikt ter verbreding van de brug. De terrassen van Villa Zeezicht en Café van Zuylen staan op de Torensluis. Een gezellige locatie om met uitzicht op het beroemde bronzen Multatuli-beeld iets te drinken.

De Torensluit op de Singel

Meer bezienswaardigheden in de buurt van het Singel

  • De Negen Straatjes, ten westen van het Singel tussen Leidsegracht en Raadhuisstraat
  • Paleis op de Dam, net ten oosten van het Singel
  • Winkelcentrum Kalvertoren, ingang aan het Singel 457

Rondvaart langs Amsterdams Werelderfgoed

Amsterdam per rondvaartboot verkennen is een goede manier om kennis te maken met de stad. De rondvaart door Amsterdam brengt je ook over het Singel, waar je alle mooie gebouwen vanaf de gracht kunt bewonderen. De Amsterdamse Grachtengordel –waar ook het Singel onder valt- staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Boek direct uw ticket(s) voor een rondvaart op het Singel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *