Prinsengracht

Prinsengracht: winnaar of verliezer?

De keizer gaat boven alles, maar niet in de hoofdstad. Je zou verwachten dat de Keizersgracht langer, breder en prestigieuzer is dan de Prinsengracht. Niets is minder waar! De grachten zijn even breed, en qua monumenten doet de Prinsengracht niet onder voor de Keizersgracht. De Prinsengracht wint het op lengte: met 3,2km is de gracht 400 meter langer dan de Keizersgracht.

De Prinsengracht loopt evenwijdig aan de Keizersgracht. De aanleg van de Prinsengracht begon in 1612 en nam het grootste deel van de zeventiende eeuw in beslag. Tot zover nog geen grote verschillen met de Keizersgracht.

De Prinsengracht eindigt in de Amstel. De Keizersgracht ook. Waarmee verslaat de prins de keizer dan wel? Nou, dat is simpel! Aan de Prinsengracht vind je het Anne Frank Huis, het voormalig Paleis van Justitie en het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Aan de Keizersgracht niet. Reden genoeg voor een bezoek aan de Prinsengracht.

Prinsengracht: wat je écht moet zien

De Prinsengracht is meer dan drie kilometer speeltuin voor liefhebbers van historie. Architectonische hoogstandjes, musea en monumenten maken de gracht zo bijzonder. Er zijn bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Het Anne Frank Huis is zo’n bezienswaardigheid.

Prinsengracht - Anne FrankAnne’s Achterhuis:
indringende indruk van Anne’s leven

Toeristen die Amsterdam bezoeken slaan het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht 263 zelden over. Terecht, zo vinden wij. Waarom? Omdat het museum je op indringende wijze toont hoe het leven van ondergedoken Joden in de oorlog was. In 1999 werd het Achterhuis in originele staat teruggebracht. Tijdens een bezoek kun je dus zien waar Anne in haar dagboek zoveel over schreef. De leukste manier om hier te komen is de Hop On Hop Off Bus, deze zet je ook nog eens voor de deur af.

Paleis van Justitie in ruste
Het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht 436 werd gebouwd tussen 1825 en 1829. Stadsarchitect Jan de Greef gooide zijn inspiratie in de strijd bij het ontwerp. Niet al zijn ideeën waren populair: het plan om een brug en een plein voor het paleis te bouwen sneuvelde voortijdig. Na vele uitbreidingen en veranderingen bereikte het gebouw pas in 1950 de huidige omvang. In 2013 ging het gebouw met pensioen. Voor kunstliefhebbers: de gevel is uitgevoerd In classicistische stijl, geïnspireerd door Griekse en Romeinse voorbeelden.

Prinsengracht - Paleis van Justitie

Prinsengracht - WesterkerkDe Westerkerk:
een stukje dichterbij de hemel

De Westerkerk werd tussen 1620 en 1631 gebouwd naar ontwerp van bouwmeester Hendrick de Keyser. De kerk is gebouwd in renaissancestijl. Kenmerkend voor de Westerkerk is de hoogte. Met 87 meter is de Westerkerk de hoogste kerktoren van de hoofdstad. In de zeventiende en achttiende eeuw werden veel bekenden in de Westerkerk begraven. Zo vind je er een gedenkteken voor schilder Rembrandt van Rijn, die hier begraven ligt.

Prinselijke klanken op de Prinsengracht
Het Prinsengrachtconcert is een uniek muziekspektakel dat jaarlijks in augustus wordt georganiseerd. Muzikanten die meedoen aan het openluchtconcert bespelen met muziek het publiek vanaf een ponton (drijvend platform). Het concert is een grote publiekstrekker. Bij eerdere edities waren ook leden van de Koninklijke familie aanwezig.

Meer bezienswaardigheden

  • Woonbootmuseum, Prinsengracht 296
  • Café Papeneiland, Prinsengracht 2
  • Amstelveld, Amstelveld 11 (vlakbij Prinsengracht)

Rondvaart over de Prinsengracht

De Prinsengracht eens vanuit een ander perspectief bekijken? Een tour op een rondvaartboot geeft je een perfect uitzicht op alle mooie grachtenpanden. Opstappen op de Hop On Hop Off Bus doe je op verschillende punten in de stad. Verken je de grachten liever op eigen tempo? Huur dan een waterfiets en trap samen door de stad. Opstappen kan op drie locaties in de stad, waaronder de Prinsengracht (vlakbij de Westerkerk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *