Keizersgracht

Geschiedenis van de Keizersgracht

De uit de vroege 17e eeuw stammende Keizersgracht is de breedste gracht van Amsterdam. De naam houdt met die breedte geen verband (zoals wel eens wordt aangenomen); die is afgeleid van Maximiliaan I, een 15e en 16e eeuwse keizer uit het huis van Habsburg.

Oorspronkelijk wilde men geen gracht op de plek waar nu de Keizersgracht ligt, maar een brede straat in statige stijl. Het belang van het bereiken van de koop- en pakhuizen via een waterweg werd groot genoeg geacht om toch te gaan graven, wat resulteerde in de honderd voet (ca. 30 meter) brede Keizersgracht. Pas veel later kreeg de gracht zijn huidige lengte. Daartoe werd het nieuwere deel (eind 17e eeuw) met de eerder gegraven delen verbonden.

Bezienswaardigheden aan de Keizersgracht

Aan de brede Keizersgracht is zoveel prachtigs te zien, dat een complete beschrijving een eindeloos document zou worden. Vandaar dat u hier een greep vindt uit de mooiste plekken langs de gracht.

Groenlandse pakhuizen, Keizersgracht 40-44
De Groenlandse pakhuizen op de keizersgrachtDe trapgevels op deze drie pakhuizen zijn uniek. Bijna alle andere pakhuizen in Amsterdam hebben tuitgevels. De drie huizen zijn gebouwd in 1620 door of in opdracht van de Noordse of Groenlandse Walvisch Compagnie. Oorspronkelijk waren er zelfs vijf huizen zoals deze die dienden als opslagruimte van de producten van de walvisvaart. In de kelders en zolders van deze gebouwen werden tienduizenden liters traan bewaard. De Groenlandse pakhuizen hebben in de loop der tijd nog gediend als o.a. schoolgebouw en er zijn nu appartementen in gevestigd. De bouwmuren zijn lang moeilijk te schilderen geweest doordat ze met de vettige traan waren verzadigd.

Het huis met de hoofden, Keizersgracht 123
Het huis met de hoofden op de KeizersgrachtVanaf de gracht gezien lijkt het alsof de zes hoofden die deze gevel versieren, waken over de gracht. Het zijn renaissancistische ornamenten op het huis waarvoor opdracht is gegeven door de rijke en kunstminnende handelaar Nicolaas Sohier. De gevel is waarschijnlijk ontworpen door Pieter de Keyser. De zes hoofden stellen de goden Apollo (kunst), Bacchus (wijn), Ceres (landbouw), Diana (jacht), Mercurius (handel) en Minerva (wijsheid) voor. Een legende zegt dat de zes hoofden herinneren aan zes rovers die probeerden het huis binnen te dringen en dat moesten bekopen met afgehakte hoofden.

Coymans huis , Keizersgracht 177
Het COymans huis aan de KeizersgrachtDit prachtige en zeer statige pand, waarvan de gevel in 1625 is ontworpen door Jacob van Kampen (vooral bekend door het Paleis op de Dam), is nu het hoofdkantoor van Amnesty International in Nederland. Het is genoemd naar de opdrachtgevers van de gevel, de gebroeders Balthasar en Johan Coymans, rijke 17de eeuwse kooplieden. In de 19de eeuw werd het gebouw als school gebruikt en aan de stad Amsterdam verkocht. Het Coymanshuis is nu een rijksmonument.

Felix Meritis, Keizersgracht 324
Felix Meritis aan de KeizersgrachtIn 1777 werd het genootschap Felix Meritis (‘Gelukkig door verdiensten’) opgericht. Het genootschap streefde naar bevordering van kunsten en wetenschappen. Het imposante gebouw, dat gebouwd is tussen 1787-1792, gaf ruimte aan vijf ‘takken’ van het genootschap: muziek, tekenkunst, literatuur, economie en natuurkunde. Er werden vele bijeenkomsten georganiseerd, in aanwezigheid van vele beroemdheden.

Voor de bouw werd een prijsvraag (!) uitgeschreven, die gewonnen werd door architect Jacob Otten Husly. Felix Meritis valt op door zijn uitstekend bewaard gebleven classicistische gevel en grootte.

Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566
De KeizersgrachtkerkNiet alleen 17de eeuwse gebouwen sieren de grachten: de Keizersgrachtkerk is een laat 19de eeuwse kerk met een Neogotisch karakter. Ondanks het feit dat de bouwstijl hiermee afwijkt van die van de meeste andere panden aan de Keizersgracht, past de kerk wonderwel in de omgeving. De kerk is oorspronkelijk gebouwd voor de Nederduitse Gereformeerde kerk (van Abraham Kuyper) en nog steeds in gebruik. Ook de Keizersgrachtkerk is een rijksmonument.

Waterfietsen opstapplaats
Wie op eigen tempo en uitgebreid de schoonheid van de Keizersgracht verder wil ontdekken, kan een waterfiets huren en de grachten verder verkennen. Er is een opstappunt/inleverpunt aan de Keizersgracht, op de hoek met de Leidsestraat.

Canal Bike heeft een steiger op de Keizersgracht

Andere bijzondere plekken aan de Keizersgracht

  • Huis Marseille, Keizersgracht 401
  • Museum van Loon, Keizersgracht 672-674
  • Eerste Hollandse Levensverzekering Bank, Keizersgracht 174-176
  • John Adams huis, Keizersgracht 529
  • Huis Geloof, Keizersgracht 524
  • Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609

Schaatsen op de Keizersgracht

Als het ‘s winters voldoende vriest om schaatsen mogelijk te maken, wordt de Keizersgracht even de populairste ijsbaan van Amsterdam. De sluizen worden dan gesloten, waardoor er geen circulatie van water meer in de grachten is. Bovendien wordt de scheepvaart in sommige grachten (o.a. de Keizersgracht) verboden. In sommige winters (in 2012 voor het laatst) vindt dan een schaatswedstrijd plaats, die de “Keizersrace” wordt genoemd.

Boek direct uw ticket(s) voor een rondvaart op de Keizersgracht

Eén antwoord op “Keizersgracht”

  1. Pingback: Feestelijk peddelen door Mokums grachten – Wettelijke Rente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *