Het vondelpark

Geschiedenis van het Vondelpark

Gelegen in het Amsterdamse stadsdeel (Oud-)Zuid is het Vondelpark op het eerste gezicht een oase van rust en klassieke schoonheid, omgeven door prachtige herenhuizen. Maar schijn bedriegt: ondanks de 47 hectare oppervlakte van dit oude park is het een van de drukst bezochte stadsparken ter wereld, met jaarlijks maar liefst 10 miljoen bezoekers. Die komen onveranderlijk voor de bijzondere sfeer die dit park zijn bezoekers biedt, maar ook om de diversiteit in flora en fauna: het Vondelpark biedt plaats aan 150 soorten bomen en een groot aantal vogelsoorten, waarvan de (niet-inheemse) luidruchtige halsbandparkieten de laatste jaren zeker de meest opvallende zijn.

De geschiedenis van het Vondelpark begon in 1864. Het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van Jan David Zocher. Aanvankelijk heette het park ‘het Nieuwe Park’, maar na de plaatsing van een standbeeld van dichter Joost van den Vondel in 1867 werd dit al snel ‘Vondelpark’. In 1880 werd dat de officiële benaming.

Van landschapspark naar het nieuwe Vondelpark

De poort van het VondelparkDe parkbezoeker moest de indruk krijgen in de natuur te zijn; door de hoeveelheid bosachtige beplanting en de onverharde paden werd die indruk waarschijnlijk snel gewekt. Vanaf 1959 is het park langzamerhand aangepast aan de toenemende bezoekersaantallen en werd de basis gelegd voor de huidige indeling. Er kwam een nieuw rosarium, er verschenen speelplaatsen. Na ruim honderd jaar is het park een belangrijke bezienswaardigheid geworden. Het biedt naast de idyllische natuurlijke schoonheid de bezoekers ook tal van evenementen (in het Openluchttheater , sinds de tachtiger jaren het toneel van vele drukbezochte toneel-, dans- en muziekevenementen in de open lucht en kunstwerken en gebouwen (zoals het Vondelparkpaviljoen). In 1999 is het park opnieuw gerenoveerd.

Zomer in het Vondelpark

Drukte in de zomer in het vondelparkAls u nog nooit in het Vondelpark geweest bent op een warme zomerdag, mis dan de volgende kans niet. U zult er een onvergetelijk schouwspel ervaren, dat doet denken aan de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen de hippie-cultuur zich meester maakte van dit stadspark. Overal zitten en liggen mensen te genieten van de sfeer en er wordt veel aan sport en spel gedaan. De drukte brengt echter ook een risico met zich mee: het park raakt door het intensieve gebruik snel vervuild. De regelgeving ter bescherming van de beplanting en orde, is behoorlijk succesvol: ondanks de grote hoeveelheid bezoekers, ziet het Vondelpark er doorgaans prachtig uit.

Fietsen-in-het-vondelpark

Hoe komt u in het Vondelpark?
Wilt u het Vondelpark bezoeken als onderdeel van een dagje Amsterdam? Dan is het goed te weten dat u er op vele manieren kunt komen. Natuurlijk stoppen er bus- en tramlijnen in de straten die grenzen aan het park en waar een toegang is gelegen. Dit kan onder andere met alle tram- en buslijnen die naar het Leidseplein gaan (om de hoek bij de hoofdingang van het Vondelpark) en tramlijn 2 passeert zelfs verschillende toegangen.
Nog leuker is een bezoek aan het park als stop van de Hop On Hop Off Bus rondvaartboot. Die legt aan bij de Leidsekade/Weteringschans, dus heel dicht bij de ingang van het park. Met de Hop On Hop Off Bus  kunt u op verschillende plekken in de stad van de rondvaartboot afstappen en weer opstappen. Voor mensen die zelf de omgeving willen verkennen in plaats van er alleen langs te varen, is dit een ideale keuze.

Direct uw rondvaart met een stop bij het Vondelpark boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *