Herengracht

Herengracht: voor hoge heren die (nog altijd) regeren

De Herengracht was tijdens de zeventiende eeuw de prestigieuze gracht voor ‘hoge heren’: rijke kooplieden en invloedrijke regenten woonden er in grote grachtenpanden. Eigenlijk is er tot op de dag van vandaag weinig veranderd.

Bram Moskowicz en Job Cohen woonden op de Herengracht. Hun keuze snappen wij volledig. Wat maakt de Herengracht voor jou de moeite waard? Dat weet je pas ná een bezoek! We geven je 5 redenen waarom je beter niet te lang kan wachten met jouw bezoek aan de Herengracht.

✓ 1. Op de Herengracht vind je het geld
De mooiste grachtenpanden van Amsterdam? Die staan aan de Herengracht. In de Gouden Bocht, om precies te zijn. Je vindt de Gouden Bocht op de kruising Herengracht/Nieuwe Spiegelstraat.  Amsterdammers die in de Gouden Eeuw goud geld verdienden, kochten hier hun grachtenpand. Misschien zeggen namen als Jeronimo de Haze, Jacob J. Hinlopen en Simon van Hoorn je niets, maar tijdens de Gouden Eeuw waren dit belangrijke namen binnen de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie).

Het Tassenmuseum aan de Herengracht

✓ 2. Je man zegt geen ‘nee’
Ken je dat? Je man zegt altijd ‘nee’ als je ergens heen wilt. In dit geval niet! Aan de Herengracht 88 vind je namelijk Belgisch restaurant ‘Lieve’. Je raadt het al: Lieve schenkt tientallen Belgische bieren. Kun je mooi manlief hier afzetten en jezelf vermaken in het Tassenmuseum. Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. De collectie van meer dan 4.000 tassen voert je door 500 jaar tassengeschiedenis.

✓ 3. De Herengracht heeft een internationaal karakterHerengracht - Huis Bartolotti
Huis Bartolotti aan de Herengracht 170-172 werd in 1617 gebouwd voor Willem van den Heuvel tot Beichlingen. Willem was in de Gouden Eeuw een van de rijkste Amsterdammers. Hij erfde veel geld van een kinderloze aangetrouwde oom, Giovanni Battista Bartolotti. Willem vond Italiaans een mooie taal, en daarom besloot hij zichzelf Guglielmo Bartolotti te noemen. Zo wordt direct duidelijk waar de naam van dit markante grachtenpand vandaan komt.

Herengracht - Grachtenhuis✓ 4. Nergens anders vind je zoveel musea
Aan de Herengracht vind je maar liefst vijf musea. Een goede tip: breng eens een bezoek aan Het Grachtenhuis (Herengracht 386). In dit moderne museum lees, zie en hoor je alles over de Amsterdamse grachtengordel. De interactieve tentoonstelling neemt je in slechts 40 minuten mee op een reis door 400 jaar grachtengordel-geschiedenis. Tickets koop je gewoon online: kinderen betalen 10 euro en volwassenen 12 euro.

✓ 5. Zelfs de miniatuurversie is mooi
Breng eens een bezoek aan de miniatuur-Herengracht in Madurodam. Je kunt dan vast wennen aan de schoonheid van de gracht. We hopen natuurlijk dat je daarna wel klaar bent voor de grote versie…. We willen namelijk niet dat je Het Grachtenhuis, de Gouden Bocht, het Tassenmuseum of een van de andere hotspots van de Herengracht mist.

Herengracht - Madurodam

Rondvaart over de Herengracht

De Herengracht eens vanuit een andere invalshoek bekijken? Een rondvaart met de Hop On Hop Off Bus geeft je een goed beeld van alle mooie panden op de gracht. Opstappen of uitstappen doe je voor museum het Grachtenhuis of een van de andere locaties aan de gracht.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de Amsterdam Canal Cruise. Deze trip brengt je langs de vele bezienswaardigheden die Amsterdam rijk is.

Liever zelf het tempo bepalen? Verken de Amsterdamse grachten dan per waterfiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *