Brouwersgracht: de mooiste straat van Amsterdam?

De Brouwersgracht is een van de bekendste grachten van Amsterdam. De panden aan de gracht werden grotendeels tijdens de Gouden Eeuw gebouwd. Vanwege het unieke karakter van de gracht besloten lezers van het Parool in 2007 dat de Brouwersgracht de mooiste straat van Amsterdam is.

De Brouwersgracht ligt in het noordwestelijke deel van het oude Amsterdamse centrum en verbindt het Singel met de Singelgracht. Tussen de Prinsengracht en de Singelgracht vormt de Brouwersgracht de noordelijke grens van de Jordaan. De gracht dankt zijn naam aan de vele (bier)brouwerijen die in de zestiende en zeventiende eeuw in deze buurt te vinden waren. Dit leidde tot de bouw van veel pakhuizen. De pakhuizen zijn later omgebouwd tot woonhuizen die aardig aan de prijs zijn: niet voor niets vonden BN’ers als Sophie Hilbrand hier hun optrekje.

Bezienswaardigheden aan de Brouwersgracht

De paar honderd meter Brouwersgracht laten je kennismaken met enkele van de mooiste gebouwen in Amsterdam. Aan de gracht staan maar liefst 133 Rijksmonumenten, voornamelijk uit de zeventiende en achttiende eeuw. Onderstaande panden zijn het meest typerend voor de herkenbare bouwstijl aan de Brouwersgracht.

Brouwersgracht 20: altijd een Spruyt gebleven
Brouwersgracht 20: altijd een Spruyt geblevenBrouwersgracht 20 is echt een gebouw dat opvalt. Het pand met de typische halsgevel werd gebouwd in de achttiende eeuw en is altijd gebruikt als woonhuis. Het huis valt vooral op door de relatief geringe hoogte in vergelijking met de omliggende gebouwen. Brouwersgracht 20 is daarnaast te herkennen aan de tekst die op de gevel staat: Door den Tyd wordt de Spruyt een Boom. Het is duidelijk dat Brouwersgracht 20 altijd een Spruyt is gebleven.

Brouwersgracht 174A: drie pakhuizen in één

Dit driedubbel pakhuis valt op door het Wapen van Amsterdam met de drie Andreaskruisen dat op de gevel pronkt. Het pakhuis werd gebouwd tussen de zeventiende en negentiende eeuw. In 1894 woedde er een grote brand. Volgens de archieven van de gemeente moest er met maar liefst twintig stralen geblust worden. Het jammerlijke gevolg van de brand: het pakhuis moest met een verdieping worden verlaagd.
Brouwersgracht 174A: drie pakhuizen in een

Brouwersgracht 188-196: karakteristieke luiken
Op de brouwersgracht stana de pakhuizen de Koning David, de David, de Groene Valk, de Grauwe Valk en de AppelDit rijtje pakhuizen is karakteristiek voor de Brouwersgracht. De pakhuizen hebben allemaal hun eigen naam. Opeenvolgend staan op de gracht de pakhuizen de Koning David, de David, de Groene Valk, de Grauwe Valk en de Appel. De pakhuizen in dit rijtje werden rond 1636 gebouwd. Let vooral op de mooie luiken van de panden. Die hadden als functie om de lichtinval goed te kunnen regelen. Sommige opgeslagen specerijen konden alleen bewaard worden bij een bepaald binnenklimaat. Ook konden de grote luiken makkelijk opengeslagen worden, wat het binnenbrengen van goederen makkelijker maakte.

De ooievaar is een café aan de BrouwersgrachtDe Ooievaar – Hoek Brouwersgracht/Driehoekstraat
Voor de dorstige medemens onder ons is een bezoek aan de Brouwersgracht meer dan de moeite waard. Op de hoek van de Brouwersgracht en de Driehoekstraat staat de laatste Amsterdamse distilleerderij van jenever en likeuren. De Ooievaar bestaat al sinds 1782 en is nog steeds een geliefd adres voor liefhebbers van sterke dranken. In de distilleerderij worden zeventien soorten jenevers en zestig soorten bekende likeuren gebrouwen. Het Ooievaar-proeflokaal aan de Brouwersgracht is een fijne plek voor een tussenstop tijdens een rondvaart over de grachten.

Meer bezienswaardigheden aan de Brouwersgracht

  • Café Tabac, hoek Brouwersgracht/Prinsengracht
  • Café Thijssen, Brouwersgracht 107
  • West Indisch Huis, hoek Brouwersgracht/Herengracht

Impressie vanaf het water

Bovenstaand filmpje geeft een goede impressie van de Brouwersgracht. Zelf een rondvaart maken over de Amsterdamse grachten? Boek direct je tickets voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten en ontdek meer mooie plekjes!

De Brouwersgracht verkennen vanaf een rondvaartboot

Een rondvaart op de Brouwersgracht

Amsterdam per rondvaartboot verkennen is een leuke manier om een goede indruk van de stad te krijgen. De Hop On Hop Off Bus brengt je langs de bekendste plekken van Amsterdam, waaronder de Brouwersgracht. Reserveren is niet nodig. Liever de grachten op eigen houtje verkennen? Kies er dan voor om een waterfiets te huren. Met een Canal Bike kun je vanaf verschillende opstappunten in de stad de grachten gaan ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *