Bezienswaardigheden Amsterdam

De bezienswaardigheden van Amsterdam geven een prachtig beeld van de historie van de stad. Gelukkig zijn uit alle perioden in de (binnen)stad nog monumentale panden, pleinen en kunstwerken te bewonderen.

De bezienswaardigheden van Amsterdam zijn heel verschillend en het zijn er ook zoveel, dat we op deze website geen volledig beeld ervan kunnen geven. Daarom hebben we er een aantal uitgelicht, die op veel bezoekers uit binnen- en buitenland de sterkste indruk achterlaten.

De beschrijvingen van de Amsterdamse bezienswaardigheden zijn voorzien van een stukje geschiedenis, fotomateriaal en vaak een routebeschrijving (voor wandelaars en rondvaarders!).

De pleinen van Amsterdam: levende bezienswaardigheden

Leidseplein in Amsterdam is een populaire bezienswaardiheid in AmsterdamVoor wie nog nooit op het Leidseplein is geweest, valt best uit te leggen waarom je erheen zou moeten. In de nabijheid vind je een immense keuze aan bars en restaurants, theaters en clubs. Ook het historische karakter en de schoonheid van de beroemde gebouwen inspireert: de schouwburg, het Hirsch-gebouw of het American Hotel. Het gevoel van drukte wordt versterkt door de bijna onafgebroken aanwezigheid van straatartiesten en de trams met hun belsignalen.

Zo hebben ook het Rembrandtplein, de Dam, het Spui en het Museumplein hun eigen dynamiek. Deze proberen we op deze site zo goed mogelijk, in een beschrijving van de bezienswaardigheid, vast te leggen. Niet te vergelijken met de fysieke ervaring natuurlijk, maar voor potentiële bezoekers een mooi hulpmiddel bij het uitstippelen van een route of het kiezen van een rondvaart.Het rembrandtplein in Amsterdam is een populair uitgaansgebied

De bekendste pleinen in Amsterdam:

  • Rembrandtplein
  • Leidseplein
  • De Dam
  • Museumplein

Amsterdamse grachten en de monumentale pakhuizen uit de Gouden Eeuw

In de 17de eeuw was Amsterdam het centrum van de wereld. De grachtengordel is de uiterst slimme oplossing die door kooplui en de bestuurders is bedacht om de enorm toegenomen handel handen en voeten te kunnen geven. De voor schepen prima bereikbare pakhuizen en handelscentra schoten als paddestoelen uit de grond en zorgden voor nog grotere welvaart. Gelukkig kunnen we ook nu die pracht en praal van weleer nog bewonderen. Zeker vanaf een rondvaartboot krijgt de bezoeker van Amsterdam een geweldige indruk van het historische belang van de hoofdstad. Er glijden zoveel bezienswaardigheden aan je voorbij, dat het lastig is om alles de aandacht te geven die het verdient: de monumentale grachtenpanden, pakhuizen en natuurlijk de schitterende bruggen en de grachten zelf.

Herengracht in Amsterdam

De bekendste grachten van Amsterdam:

De musea van Amsterdam als bezienswaardigheden

De vele musea die Amsterdam telt, zijn niet alleen bezienswaardigheden vanwege hun collecties en tentoonstellingen, maar ook om hun veelal fraaie architectuur. Aan hetzelfde plein vinden we Het Gotisch ogende Rijksmuseum van Cuypers en het moderne Van Gogh museum (voornamelijk door Rietveld en Kurokawa ontworpen). Deze musea tonen twee totaal verschillende gezichten van de culturele bezienswaardigheden van Amsterdam. Wie op de startdatum van een grote tentoonstelling een van deze musea heeft bezocht, weet dat mensen van overal uit de wereld hiervoor naar Amsterdam komen : de rijen voor het ene museum reiken dan tot aan de deur van het andere.

De centrale ligging van veel van de musea en hun nabijheid tot elkaar maakt het bereiken ervan te voet, per fiets, of met de Canal Bus per rondvaartboot gemakkelijk.

Nemo is een leuke bezienswaardigheid in Amsterdam voor kinderenEn wat dacht je van NEMO, het science center met de contouren van een schip boven de IJtunnel dat jaarlijks een half miljoen bezoekers trekt? Het ontwerp van Renzo Piano is een zo mogelijk nog duidelijker voorbeeld van hoe de architectuur van een gebouw perfect op de functionaliteit aansluit.
Meer over de musea:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *