Anne Frank Huis

Aan de Prinsengracht (nr. 263-267) is het Anne Frank Huis gevestigd. In dit museum maken mensen vanuit de hele wereld kennis met de achtergronden en omstandigheden waarin de familie Frank. Zij doken tijdens de Tweede Wereldoorlog onder in het achterhuis van een kantoor aan de Prinsengracht. De ruimtes waarin de onderduikers leefden zijn voor bezoekers in nagenoeg oorspronkelijke staat toegankelijk, waardoor een heel levendig beeld ontstaat van hun verblijf hier. Hier schreef Anne Frank ‘het Achterhuis’ haar inmiddels wereldberoemde dagboek.

Het Anne Frank Huis omvat ook een documentatiecentrum en een expositieruimte.✓

Anne Frank

Het bekendste portret van Anna Frank Anne Frank was een Joods meisje dat met haar ouders uit Duitsland wegging vanwege de dreiging van de nazi’s. In Nederland bouwde vader Otto Frank een nieuw bestaan op in Amsterdam, maar het Duitse nazi-regime bezette ook Nederland en daarmee werd ook het leven van de Franks in Nederland bedreigd.

Achter het kantoor van Otto Franks bedrijf werd het achterhuis de schuilplaats van de familie, met als geheime toegang een draaibare boekenkast. Het leven in het achterhuis was ondanks de relatief grote ruimte moeilijk; naast de familie Frank waren er ook anderen. De onderduikers moesten de hele dag stil zijn, aangezien maar enkele kantoormedewerkers van hun aanwezigheid op de hoogte waren. Het risico ontdekt te worden was erg groot.

Het dagboek van Anna Frank is bezichtigen in het musuem.In 1942 begon Anne, toen 13 jaar, haar dagboek bij te houden. Het boek laat de lezer op een unieke manier begrijpen wat oorlog met mensen doet. Juist het ‘alledaagse’ perspectief van Anne Frank maakt het boek zo bijzonder. Zij heeft niet de kans gekregen haar dagboek af te maken. In augustus 1944 werden de onderduikers gearresteerd nadat hun schuilplaats was verraden. Anne en haar zus Margot stierven in 1945 in kamp Bergen-Belsen. Alleen Otto Frank overleefde de concentratiekampen en keerde na de oorlog terug naar Amsterdam. Na enige aarzeling voerde hij de wens van Anne uit om haar dagboek te laten uitgeven.

De architectuur van het Anne Frank Huis

Het pand waarin het Anne Frank huis zich bevindt, is in 1635 door architect Dirk van Delft ontworpen. In de 18de en 19de eeuw werd het pand verbouwd. De aanbouw, die dient om de grote bezoekersaantallen (nu meer dan 500 000 bezoekers per jaar) aan te kunnen, dateert van 1999 en is ontworpen door Benthem Crouwel.

Locatie Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is gelegen in het centrum van Amsterdam aan de Prinsengracht. Vanaf het Centraal Station is ongeveer 20 minuten lopen. Het museum is ook eenvoudig te bereiken met de Hop On Hop Off Bus.

Anne Frank woonde met haar ouders en zus in het achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.

Openingstijden Anne Frank Huis

Zomerseizoen van 15 maart tot en met 31 oktober
Elke dag geopend van 9.00 – 19.00 uur.
In de maanden juli en augustus elke dag van 9.00 – 22.00 uur.

Winterseizoen van 1 november tot en met 14 maart
Elke dag geopend van 12.00 – 19.00 uur (op zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur).

Laatste toegang
30 Minuten voor sluitingstijd.

Toegangsprijzen Anne Frank Huis

Volwassenen: € 12,50
10-17 Jaar: € 6,50
0-9 Jaar: €1,-
Museumkaart: €1,-
CJP: € 6,50
Stadspas: € 6,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *