Amsterdamse grachten

De Amsterdamse grachten zijn wereldberoemd. Niet alleen vanwege hun schoonheid, maar ook door hun interessante ontstaansgeschiedenis en omvang. Na het plaatsen van de dam in de rivier de Amstel, waaraan Amsterdam zijn naam dankt (Amstelodamus, dam in de Amstel) werden in de 15e eeuw grachten gegraven ter verdediging van de stad, zoals de Geldersekade en het Singel. Toen de stad groter werd, bleven deze wateren behouden en werd hun functie meer die van ‘waterweg’. Veel van de oorspronkelijke Amsterdamse grachten zijn in de afgelopen eeuwen gedempt, maar er zijn in de 19e en 20ste eeuw ook grachten bij gegraven. Deze spelen vooral bij de waterbeheersing een rol.

Piet Koopt Heren of Hoge schoenen

Grachten: van praktisch nut tot werelderfgoed

Klein begonnen als bescherming van een beginnende stadskern, is de grachtengordel van eeuw tot eeuw uitgegroeid tot de enorme proporties van nu. De belangrijkste grachten zijn:

Boek nu uw ticket voor één van de rondvaarten op deze grachten.

De Amsterdamse grachten telt meer dan 1200 bruggenMet de dwarsgrachten meegerekend, is de Amsterdamse grachtengordel in totaal circa 14 kilometer lang. Er zijn maar liefst 1281 bruggen over de grachten; de omvang van de grachtengordel is indrukwekkend. De reden voor de snelle opeenvolgende uitbreidingen van de grachten was de explosieve toename in het aantal inwoners van de hoofdstad. In de eerste helft van de 17de eeuw is de bevolking van de stad meer dan verdubbeld.

In de tweede helft van die eeuw werd de haven verder uitgebreid met pakhuizen en werven, wat de groei natuurlijk nog verder bevorderde. De rijke burgerij had volop behoefte aan bereikbare pak- en woonhuizen, die in het prachtig ontworpen patroon langs de grachten werden gebouwd. Zo ontstond het aanzicht van de Amsterdamse grachten, met de statige bruggen waardoor de grachten zo populair zijn onder toeristen. De gevels van de grachtenhuizen zijn op menig souvenir te herkennen. Door het unieke karakter, de historische rijkdom en de omvang zijn de grachten van Amsterdam in 2010 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Schoon water in de Amsterdamse grachten

Er zijn steeds meer schone rondvaartboten op de Amsterdamse grachtenVan de late Middeleeuwen tot in de 17de eeuw werden de grachten ook als riool en afvalbak gebruikt. Doordat de grachten nauwelijks doorstroomde vervuilde het water enorm. Dat leidde ertoe dat er al in de 17de eeuw een vuilnisophaaldienst (met boten) in het leven werd geroepen, waardoor in ieder geval een deel van het probleem werd opgelost. Tegenwoordig worden de grachten nog steeds gereinigd en wordt water uit het IJsselmeer de stad in geleid. Aan het schoonhouden van de grachten wordt veel aandacht besteed. Ook de rondvaartboten die in de grachten varen, zijn voor een groot deel milieuvriendelijk (‘groen’).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *